Mindfulness & zelfcompassie

De meeste mensen besteden weinig aandacht aan het hier en nu. Onze aandacht gaat eerder naar het verleden of de toekomst uit. Als we bijvoorbeeld onder de douche staan in de ochtend, besteden we amper aandacht aan het douchen zelf en de sensatie die dat met zich mee brengt. In plaats daarvan zijn we bezig om ons voor te bereiden op de dag of we denken terug aan wat er gisteren is gebeurd. 


Zorgen over de toekomst, spijt over het verleden, onszelf vergelijken met anderen en bedenken hoe we ons leven kunnen verbeteren... het zijn voorbeelden van typische gedachten. Als we constant in ons hoofd zijn, is het onmogelijk om volledig van een goede maaltijd te genieten, volledig aanwezig te zijn bij een concert of de regen in ons op te nemen. Deze gedachtenstroom leidt ons niet alleen af van het hier en nu, maar wanneer de gedachten ook nog eens negatief zijn, kunnen zij problemen veroorzaken zoals angst en stress.

Door onze aandacht te richten op het huidige moment, bevrijden we onszelf van obsessief denken en maken we contact met onze directe ervaring, in plaats van een mentaal verhaal te bedenken. We kunnen dan ervaren dat er in het hier en nu zelden een actueel probleem is.

Het (leren) reguleren van onze aandacht is cruciaal
Aandacht is het focussen van ons bewustzijn op een specifieke ervaring.  Het kan een automatisme worden om onszelf te verliezen in een negatieve cyclus van voelen en denken. Door jezelf van een afstand te observeren, maak je jezelf los van de inhoud van je gedachten en gevoelens en identificeer jij je er niet meer mee. Dat geeft keuzevrijheid en ruimte.

 

Het reguleren van je aandacht is de belangrijste vorm van zelf controle. Het speelt een centrale rol in alle vormen van zelfregulatie. Denk daarbij aan het reguleren van emoties, impulsen en gedachten. In welke mate wij in staat zijn om onze aandacht te reguleren is zeer bepalend voor ons welbevinden.

 

Don't believe everything you think. 

Thoughts are just that - thoughts.

 

Mindful aandacht is aandacht zonder oordeel. Door al onze gevoelens, emoties, sensaties en gedachten te accepteren, stoppen we met vechten tegen onszelf. Dit bespaart energie en we merken dat de zaken waar we tegen vechten vaak vanzelf weer op de achtergrond verdwijnen.

 

Heb je interesse om te leren hoe je meer mindful kunt zijn?


Een coachingstraject leent zich uitstekend om kennis te maken met mindfulness & zelfcompassie. Als dit één van jouw thema's is, zullen we daar extra aandacht aan besteden, 

Daarnaast is het zeer aan te raden om een 8-weekse basiscursus MBSR (mindfulness & zelfcompassie) te volgen. Dat kan individueel of via de werkgever. Zie onder voor meer informatie. 

 

8-weekse cursus Voor particulieren

Voor een 8-weekse MBSR training kun je terecht bij mijn collega Jennifer Hordijk-Faure van InBalanceMindfulness

 

Jennifer is de koningin van de Mindfulness en zal je met haar warme en rustgevende stem zeker weten te bekoren!

8-weekse cursus Voor werkgevers

Het beoefenen van Mindfulness heeft niet alleen veel voordelen voor individuen maar heeft ook een positief effect op de werkvloer. Mindfulness helpt om een gezonde werkomgeving te creëren door verbetering van welzijn, relaties, focus en creativiteit.

Werkgevers die geïnteresseerd zijn in het creëren van een meer 'mindful werkplaats' verwijs ik naar onze website www.mindfulnessworks.nl