Lage zelfwaarde

'Ik ben een loser.'

'Niemand houdt van mij.'

'Ik kan er maar beter mee stoppen.'

'Dit gaat nooit lukken.'

'Ik ben dik en lelijk.'

 

Iedereen heeft een Innerlijke Criticus. Het is de stem in je hoofd die te herkennen is aan het weinig complimenteuze commentaar: 'Sukkel, had toch gewoon je mond gehouden!'


De Innerlijke Criticus is op jonge leeftijd verschenen om je te behoeden voor kritiek van buitenaf  Het kan een relatief milde stem zijn ('die baan is echt te hoog gegrepen voor jou want daar werken hele slimme mensen'), een extreem destructieve stem ('je bent iedereen tot last dus waarom zou je nog willen leven?') of iets daar tussenin.

 

De Innerlijke Criticus ondermijnt onze zelfwaarde en zelfvertrouwen en kan zelfs uitgroeien tot onze ergste vijand. Leren begrijpen waar deze stem vandaan komt, wat de 'kritische terreinen' zijn in jouw leven en ruimte maken voor zijn tegenhanger - de Innerlijke Supporter- zijn de eerste stappen naar meer zelfvertrouwen en meer balans. De Innerlijke criticus kan ook pas rusten als jij leert om zelf zorg te dragen voor je kwetsbaarheden en gevoeligheden.


De Innerlijke Supporter (self kindness) is één van de ingrediënten van zelfcompassie. In deze module leer je ook uit welke elementen zelfcompassie bestaat en hoe je dat in de dagelijkse praktijk kunt toepassen. Wetenschappelijk onderzoek toont dat zelfcompassie sterk gerelateerd in aan ons gevoel van welbevinden en geluk. Meer zelfcompassie vertaalt zich in minder depressie, minder angst, minder perfectionisme, meer moed en meer zelfwaarde.

 

'You alone are enough. You have nothing to proof to anybody.'

Stop negative self talk with a compassionate voice.