Wat is voice dialogue?

Bewustzijn en persoonlijk leiderschap

Voice dialogue is een niet-oordelende en veilige methode om verschillende kanten (=de ikken of subpersonen) van jezelf te ontdekken en onbewuste aspecten van je persoonlijkheid zichtbaar te maken. Omdat deze onbewuste lagen veel invloed hebben op ons leven, geeft het werken met Voice Dialogue niet alleen verdieping maar ook vaker een blijvend resultaat. Voice Dialogue speelt binnen de transformatiepsychologie een steeds grotere rol. Het is een boeiende en praktische manier om je bewustzijn te vergroten en je persoonlijk leiderschap te versterken.

Transformatiepsychologie 

Voice Dialogue is in de Verenigde Staten ontwikkeld door het psychologenechtpaar Hal en Sidra Stone. Zij trachten in deze nieuwe methode elementen van de Jungiaanse-, humanistische- en transformatiepsychologie te integreren met als doel mensen helpen om bewuster en effectiever 'de touwtjes' van hun leven in handen te nemen. Voice Dialogue is veelzijdig en werkt met lichaam én geest, met het energieveld, met dromen, archetypen, visualisaties en mogelijk zelfs met 'de ziel' en vorige levens. Het is een open methode die je zo ver en diep laat reiken als jij en jouw 'systeem' toelaten. 

Ben jij een vrij mens?

Waarschijnlijk denk je dat jij degene bent die beslissingen neemt in jouw leven, maar eigenlijk wordt jouw leven geregisseerd door een beperkt aantal 'ikken' of deelpersoonlijkheden in jou. Dat kunnen bijvoorbeeld 'de controleur', 'de angsthaas', 'de pleaser', 'de perfectionist', 'de moeder', de avonturier, of 'de innerlijke criticus' zijn.   

Jouw identiteit bestaat uit vele ikken (ook wel deelpersonnlijkheden, stemmen of energieën genoemd) met ieder zijn eigen historie en drijfveren. Als jij daadwerkelijk achter het stuur zit en bewust keuzes maakt, is er sprake van persoonlijk leiderschap. Meestal zijn het echter een aantal ikken die automatisch het stuur pakken en je geen keuzevrijheid laten. 'Ik ben een perfectionist en moet alles tien keer nalezen,' zeg je dan. Je hebt je dan geïdentificeerd met dit deel van jezelf en de regie uit handen gegeven.

Geluk is vrijheid. En vrijheid is... bewust kunnen kiezen wie er in jou reageert!

 

Dit interview met auteur en opleider Marijke Leys kan helpen om je een beeld te vormen van Voice Dialogue:
Ik voel me schuldig als ik nee zeg

 

Voice Dialogue is niet iets om uit een boekje te leren, maar om zelf te ervaren.

Zelfs één losse sessie kan al een wezenlijk verschil maken!

 

"

I especially liked the Voice Dialogue sessions. Understanding the different voices that were present in my life helped tremendously to make difficult choices.

"